Faydaları ve Zararları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Beslenme
  4. »
  5. Bademin Faydaları ve Zararları?

Bademin Faydaları ve Zararları?

admin admin -
68 0
bademin faydaları ve zararları

Badem, gülgiller familyasının alt familyasından gelen bir meyvedir. Ağaçta meyve olarak yetişen badem, şeftali meyvesinin çekirdeğinde de bulunmasıyla bilinmektedir. Genellikle Asya bölgesinde yetişen bitkinin çiçekleri genel olarak beyaz ve açık pembe renklerdedir. Bunun dışında Akdeniz Bölgesi’ nde Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün’de yetiştiği de bilinen badem, eski çağlardan itibaren tüketilmekte ve sağlığa çok faydalı olmasıyla bilinmektedir. Peki bademin insan sağlığına faydaları nelerdir? İşte cevabı!

Badem Neye İyi Gelir

Vitamin ve Mineral Kaynağı!
Badem, az miktarda protein, demir ve kalsiyum ile yüksek oranda yağ içermektedir. Cilde ve saçlara da iyi geldiği bilinen bitkinin E vitamini bakımından da oldukça zengin olduğu uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.
Yeteri kadar karbonhidrat, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko ile A, B, C ve E vitamini bulundurması bademi insan sağlığına en faydalı yemişlerden biri yapmıştır.
Tüm bunlara bağlı olarak bağışıklık sistemini de güçlendiren badem, en iyi antioksidanlardan biri olmakla birlikte immün sistemini desteklemesiyle de oldukça faydalı rol oynamaktadır.
Safra taşı oluşumunun önüne geçen bitkinin, tüketimi sonucunda safra taşlarının oluşma riskini %25 düşürdüğü uzmanlar tarafından belirlenmiştir.
Aynı zamanda diyet yapanlar için de vazgeçilmez yemişlerden olacak olan badem, içeriğinde bulunan doymamış yağın vücuda girmesiyle metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
Tok tutma özelliğiyle iştahı kesmesi sonucunda yağ yakımı hızlanmakta ve kilo verme süreci hızlanmaktadır.
Badem, kış aylarında hastalıklardan korumasıyla da önemli bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, hem gündelik hastalıklardan hem de koroner ve kalp hastalıklarından korumada başarılı olan bademin tüketiminin herkese faydaları bulunmaktadır.
Aynı zamanda kolesterol düşürücü özelliği de bulunan badem, diyabet ve kardiovasküler hastalıklar için de yoğun koruma sağlamaktadır.
Uzmanlar, günde 10-15 adet badem tüketiminin insan sağlığına oldukça faydalı olduğunu ancak aşırıya kaçılmaması gerektiği üzerinde durmaktadırlar. Bu tür yemişler hakkında yapılan araştırma ve incelemelerin tamamına yakınında içerisindeki vitaminler, mineraller ve doymamış yağ oranı fazlalığının insan sağlığında birçok tehlikenin önüne geçilebileceği birçok araştırma sonucunda ispatlanmış ve doktorlar tarafından da bazı hastalıklarla mücadelede kullanılmaya başlandığı tespit edilmiştir.

Bademin Zararları

İçeriğinde Aşırı Miktarda Manganez içermektedir.
Badem günde 1 avuç dolusu (15-20 adet) kadar tüketilebilir. Bir avuç fazlası tüketildiğinde veya bademe alerjiniz var ise bademin zararları ile karşılaşma olasılığınız yüksektir. Bademin zararları karşılaşmamak için aşırıya kaçmamamız gerekmektedir. Bademin zararları;
    • Diyet yapanlar badem tüketiminde oldukça dikkat etmelidirler. Badem aşırı tüketilir ise kilo alımını hızlandırır.

 

  • Badem içerisinde fazla miktarda E Vitamini barındırmaktadır. Aşırı tüketildiğinde Gastrointestinal sorunlarına yol açabilmektedir.
    • Yine yüksek E Vitamini içerdiğinden dolayı aşırı tüketildiğinde, mide bulanmasına, bağırsaklarda ishale, kusmaya ve baş ağrılarına neden olabilir.

 

    • Yüksek miktarda Manganez içerdiğinden dolayı, eğer badem aşırı tüketilir ise antibiyotik ilaçlarının, tansiyon ilaçlarının ve antipsikotik ilaçlarının görevini yapmasını engelleyebilir.

 

    • Badem içerisinde aşırı lif barındırmaktadır. Şişkinlik, kabızlık veya diğer benzeri bağırsak sorunları olanlar bademi dikkatli tüketmelidirler.

 

  • Badem tuzlu olarak tüketilmesi halinde dikkatli olunmalıdır. Aksi halde tansiyon yükselmesine sebep olabilir.

Tabiatı: Tatlı badem iki keyfiyyette (sıcaklık ve rutubet) mutedildir ve rutûbete azıcık meyillidir, acı badem ise sıcak ve
kurudur.
❖ Acı badem gıda değildir, ilaçtır. Tatlı badem ise güzel bir şekilde besler, fakat besleyiciliği azdır. [Bademin yağı kendisinden daha hafiftir.]
❖ Kelef (hiperpigmentasyon) (Yüz derisinde oluşan siyahlıklar ve mat renkli izler) ve nemeş (farklı renklerde olan benekler ve çiller) ve yüzdeki izler üzerine konur. Acı bademin kökü suda kaynatılıp hiperpigmentasyon üzerine konursa güçlü bir
ilaç olur.

❖ Yüz felci ve kasılmasını [tatlı] badem açar.
❖ Tatlı badem yemek şişmanlatır.
❖ Şarâb ile acı badem kullanmak kurdeşene faydalıdır. (Acı badem yemek vücutta olumsuz etkiler oluşturabilir. Bu tür detayları verilmeyen kürleri bilen bir uzmana danışmadan kullanmayınız. Genel olarak da acı badem kürlerinde dikkatli olunması gerekir)
❖ Yayılan yaralar ve nemle (Birbirine bitişik yakıcı ve yara olan küçük sivilceler) üzerine bal ile sürülür. Sirke veya şarapla da impetigo üzerine sürülür. Bademin bahsedilen bu faydalarının tümünde acı badem daha etkili olur.
❖ Kulakta olan ağrıya ve kulak çınlamasına faydalıdır, özellikle de acı badem. Döğülerek veya yağı kullanılabilir.
❖ Eğer şarapla birlikte baş onunla yıkanırsa baştaki rutubet ve konak temizlenir ve uykuyu çeker.
❖ Eğer acı bademin ağacı yumuşakça dövülür, sirke ve gül yağı ile karıştırılıp başı ağrıyanın alnına konursa/sürülürse baş
ağrısını engeller. Başağrısına acı badem yağı da faydalıdır.
❖ Badem görmeyi güçlendirir.
❖ Acı badem buğday nişastası ile öksürükle kan tükürmeye faydalıdır. Yine müzmin öksürüğe, astıma, ve zatülcenbe
faydalıdır.Özellikle de tatlı bademin yağı. Tatlı bademin yağının faydası çoktur. Bademin seviki (Sevik arpa buğday vb. hububat ve badem gibi kuruyemişlerde iyice kavrulup sonra un haline getirilerek yapılır. Sonra da kavrulurken maddenin kazandığı sıcaklık ve kuruluğu geçirmek için önce bir defa sıcak suyla İkincisinde ise soğuk suyla yıkanır) öksürük ve kan tükürmede faydalıdır.
❖ Karaciğer ve dalaktaki tıkanıklıkları açar. Özellikle de acı badem. O, damarların etrafına arız olan tıkanıklıkları açar.
❖ Eğer taze badem kabuğuyla yenirse midedeki rutubeti temizler.
❖ Bademin hazmı zordur, besleyiciliği azdır, fakat ondan meydana gelen hılt iyidir. Eğer şekerle yenirse hızlıca bağırsaklara
iner.
❖ Acı badem böbreklerin tıkanıklıklarını açar, acı bademin yağı böbrek ve mesaneyi temizler ve taşları parçalar. Özellikle de iresa (Gök süsenin (mavi zambak) köküne denir, insanların dilinde menekşe kökü olarak bilinir) ile içilirse. Bazen de iresa ve gül yağı ile yakı yapılır. Rahmin ağrıları ve sıcaktan oluşan şişliklerine iyi gelir. Yine rahmin sertliği ve kasılmasına, idrar yapma zorluğu ve böbrek ağrısına faydalı olur, [fitil şeklinde] taşınırsa âdet söktürür.
❖ Tatlı badem temizleyici olması hasebiyle sebebiyle kolike faydalıdır, acı badem ondan daha faydalıdır.
❖ Bademin yağı kendisinden daha hafiftir.
❖ Kuduz köpek ısırmasına iyi gelir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir