Zeytinyağının faydaları, zeytin yağı içmenin faydaları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz doğru yerdesiniz. Zeytinyağı yararları ile ilgili bilgi vermeden önce mahiyeti ve tabiatı hakkında bilgi verelim.
❖ Mahiyeti: Enfak yağı olgunlaşmamış (yeşil) zeytinden sıkılan yağdır. Bazen de tam olgunlaşmamış kırmızı renkli
zeytinden yağ sıkılır ve bunun etkisi ham zeytinle olgunlaşmış zeytinin yağının etkisinin ortasında olur. Zeytinyağı yabani
[delice] zeytinden de çıkarılır, ziraatle yetiştirilen zeytinden de çıkarılır. Yakıların içine konulduğunda eski zeytinyağı Hint yağı, turp ve çörek otu yağı gücündedir. Fakat bu zikredilenlerin sıcaklıkları daha fazladır ve fiilleri zeytinyağına yakın olur.
❖ Tabiatı: Enfak yağı birinci derecede soğuk ve kurudur. Olgunlaşmış zeytinden sıkılan zeytinyağı ise dengeli bir şekilde
sıcak ve rutubete meyillidir. Eğer yıkanırsa rutubet ve kurulukta dengeli olur ve sıcaklığı daha az olur. Kısacası olgunlaşmış zeytin sıcaktır ve yağı da rutubete meyillidir. Ham (yeşil) zeytin ise dengeli bir şekilde soğuktur. Zeytinin dalları ve yaprakları soğuktur. Eğer yeşil zeytinden sıkılan yağ çok uzun süre beklerse tatlı zeytinyağı tabiatında olur.
❖ Sağlıklı kimseler için en güzel yağ enfak yağıdır. Yani yeşil zeytinden sıkılan yağ.
❖ Zeytinyağının bütün türleri bedeni güçlendirir, hareket için canlılık verir ve temizleyicidir.
❖ Yabani zeytinin yaprağı dolama hastalığı için iyidir. Yapraklar vücuda sürülürse terlemeyi de engeller. Yabani zeytinin
yağı pek çok bakımdan gül yağı gibidir. Saçı korur, eğer her gün kullanılırsa saçın beyazlamasını engeller.
❖ Yabani zeytinin yağı yılancık (erizipel), sivilceler, kurdeşene ve sıcak kaynaklı şişliklere iyi gelir, onları çözer.
Yakıldığında zeytin odunundan akan su uyuz ve liken planus hastalıklarına iyi gelir. Zeytinyağının dibine çöken balçığı ğudüddeki (bezeler) sıcak şişliklere ilaçtır. Özellikle de yaprağıyla kullanılırsa.
❖ Yabani zeytinin olgunlaşmamışından sıkılan yağ sulu ve kuru yaralara ve uyuz hastalığına iyi gelir. Yaban zeytininin
yaprağı yılancık (erizipel), nemle (birbirine bitişen küçük sivilceler), kurdeşen ve kötü yaralara iyi gelir. Eğer tuzlu suya
konmuş zeytinle ateş yanığına yakı vurulursa su toplamaz ve kirli yaraları temizler. Yabani zeytinin zamkı yara haline gelmiş uyuza ve temreye faydalıdır ve cerahat merhemlerine konur.
❖ Tuzlanmış zeytinin suyuyla siyatik için lavman yapılır. Yıkanmış zeytinyağı sinir ağrılarına ve siyatiğe iyi gelir. Gut
hastalığına yakalanan kimseye eski zeytinyağını sürerlerse iyi gelir.
❖ Zeytin yaprağı koruk suyu ile bal kıvamına gelinceye kadar kaynatılır ve çürümüş dişlere sürülürse onları yerinden söker.
Yabani zeytinin yağı baş ağrısına faydada gülyağı gibidir. Eğer yabani zeytinin yağı mazmaza yapılırsa kanayan diş etlerine iyi gelir ve sallanan dişleri güçlendirir. Yaban zeytininin zamkı çürümüş dişlerin çürüyen yerine doldurulursa faydalı olur. Zeytin yaprağı ağız yaraları için iyidir.
❖ Gözdeki zulmet [göz kararması] için eski zeytinyağıyla sürme yapılır. Zeytinyağının tortusu göz ilaçlarına katılır.
Yakılmış yaprağı göz için çinkonun alternatifidir. Zamkı ise göz perdesi, katarak ve kornea tabakasının sertliği için iyi gelir.
Yaprağının özsuyu fırlak göz ve kornea yaralarına iyi gelir. Ziraatle yetiştirilen (aşılı zeytinler) zeytinin yağı göz hastalıkları
için daha uygundur. Aynı şekilde reçinesi de gözü ve yaralarının pisliğini temizler ve gözde olan suyu ve beyazlığı (Karniyye (kornea) tabakasında beyazlık oluşmasıdır.) giderir.
❖ Çekirdeği ile birlikte siyah zeytin astım ve göğüs hastalıkları için yapılan buhurlara katılan malzemelerdendir.
❖ Zeytinin tortusu istiska (assit) hastalığına yakalanan kişinin karnına konur. Zeytinin kendi halinde hazmı zordur, tuzlanmış olanı iştah açar ve mideyi güçlendirir. Sirkelenmiş olanı hazım için en güzeli ve en hızlı hazmolanıdır. Yeşil zeytinden sıkılmış yağ mide için iyidir.
❖ Yemekten önce mürrî (Mürekkeb ilaçlardan olan bir ilaç türü.) ile birlikte alınırsa karnı yumuşatır.
❖ Karın sancısı ve kurtlar için sezabla haşlanıp kullanılır, bu veremi [şişmiş] kolike de faydalıdır.
❖ Rahim akıntıları ve kanaması için özsuyu fitil şeklinde rahimde taşınır. Müzmin ishal için arpa unuyla yakı yapılır.
❖ Koruk suyuyla kıvama getirilmiş eski zeytinyağı lavman yapılırsa makatın içindeki yaralara fayda verir. Rahme de bununla lavman yapılır. Zeytin ağacının reçinesi âdet kanamalarını ve idrarı söktürür ve cenini çıkarır.
❖ Zehirlenme halinde sıcak suyla birlikte zeytinyağı içilirse kusturur ve bununla zehrin gücünü kırar. Söylenildiğine göre
yaban zeytininin zamkı öldürücü ilaçlardan kabul edilmektedir.
KAYNAK: İbn Sina, Şifalı Bitkiler ve Baharatlar, Muhammet Uysal, s.166-168