Acı ve keskin tadı ile bilinen Pelin Otunun çeşitli faydaları olduğu gibi olası zararları da vardır. Pelin otunun fayda ve zararlarını burada maddeler halinde bulacaksınız. Sindirimi kolaylaştıran, iltihaplanmayı azaltıcı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan, ağrı kesici olarak kullanılabilen pelin otu; alerjik reaksiyonlar geliştirmesi, yüksek miktarda tüketiminde zehirlenmelere neden olması ve bazı ilaçlarla etkileşime girebilme tehlikesi gibi nedenlerde dolayı da bir takım zararlara sahiptir. Şimdi pelin otunun tabiatı, faydaları ve zararlarını sıralayalım:
Tabiatı: 1. derecede sıcak 3. derecede kurudur. Özsuyu daha acıdır. Bazıları 2. derecede kuru demişlerdir ki doğru olan budur. Pelin otu kekiğin yaprağına benzer, tadında acılık, burukluk ve keskinlik vardır.
❖ Kendine has özellikleri sebebiyle elbiseleri güvelenme ve bozulmadan, mürekkebi değişmekten ve kâğıdı güve kesmesinden korur.
❖ Rengi güzelleştirir, saçkıran hastalığında [Alopesia areata] ve alopesi ofıaziz’de [dâu’l-hayye] faydalıdır.
❖ Gözaltında ve diğer yerlerdeki [şişlikler ve sivilcelerden kalan] mor izleri giderir. İç bölgelerde olan sertliklere gerek yakı olarak kullanılsın gerekse içilsin faydalıdır.
❖ Başı kurutur ve özsuyu baş ağrısı yapar.
❖ Su içinde kaynatılırsa buharı kulak ağrısı için iyidir.
❖ Eğer damağın içine sürülürse boğazın iç bölgelerindeki difteriye fayda verir. Kulak arkasındaki şişliklere de faydalı olur.
❖ Balla içilirse sekteye (inme) faydalıdır.
❖ Gözün altına yakı gibi sürülürse eski konjunktivite ve ğışave denilen hastalığa faydalı olur.
❖ Eğer meybuhtec/pekmez ile göze yakı yapılırsa gözdeki zonklamalara, şişliğe ve vedaka’ya (Bu hastalıkta gözde kırmızı nokta zuhur eder, bazen lahmiyye zuhur eder ve büyür ve gözde bir hastalık zuhur eder ki o hastalık sebebiyle kulakta şişlik olur.) faydalı olur.
❖ Epigastrium altı gerginliklerine (Geyrekteki gerginlik.) faydalı olur.
❖ İştahsızlık sorununu çözer. İştahsız olan bir kişi eğer on gün günde (3 ebulusat- 2.075 uvkiye ) haşlanmış pelin suyundan veya özsuyundan içerse iştahın geri gelmesinde ilginç etkisi olur. Pelin şurubu mideyi güçlendirir.
❖ Sarılığa iyi gelir, özellikle özsuyu günde üç uvkiye (3 uvkiye:105 gr.) olmak üzere on gün içilirse.
❖ İstiskaya (assit hastalığı) faydalıdır. Özellikle incir, boraks ve delice unuyla yakı yapılırsa. Bu yakı dalak için de kullanılır.
❖ Özsuyu tek başına alınırsa mideye zarar verir. Otun kendisi de mide ağzı için zararlıdır.
❖ İdrar ve adet söktürücüdür. Özellikle bal suyuyla hamule (fitil) yapılıp kullanılırsa.
❖ Safrayı vücuttan atar fakat balgam hıltının atılmasında bir faydası olmaz.
❖ Pelinin su içinde bekletilmişi veya su içinde kaynatılmışının içim miktarı 5-7 dirhemdir. (Idirhem: Takriben 3.12 gr.) Hiç işlem görmemiş halinden ise 2 dirhem içilir.
❖ Şurubu içilirse basura ve makattaki yarıklara iyi gelir.
❖ Tek başına veya pirinçle haşlanıp suyu balla içilirse bağırsak kurtlarını öldürür ve hafif bir şekilde ishal eder. Mercimekle haşlanırsa da aynı işleri yapar ve damarları temizler.
❖ Akrep sokmasına iyi gelir. Zehirli mantar yediğinden dolayı boğulma olan kimseye de faydalıdır. Özellikle de sirke ile içerse.
❖ Eğer mürekkebe biraz suyundan katılırsa fareler kitabı kemirmez.
(Kaynak: İbni Sina, El-Kanun Fi’t-Tıb Kitabından, Muhammet Uysal, s.121-122)