Tabiatı: Tatsız olan elma ondaki sululuk sebebiyle daha soğuk ve daha rutubetli olur. Elmanın kekre, buruk ve ekşi olanları soğuk tabiatlıdır ve hazmı zor olur. Tatlı ve sulu elma hakikatte tabiatına soğukluk baskın olsa da diğerlerine nazaran sıcaklığa meyillidir. Elmanın meyvesi, yaprağı ve ağacının tabiatı farklı farklıdır, fakat hepsinin yapısında tabii olmayan soğuk rutubet baskındır. Çok tatlı olanları sıcaklıkta mutedil veya sıcaklığa daha meyillidir.
❖ Yaprağı ve özsuyu sıcak [kaynaklı] şişliklere başlangıcında faydalı olur.
❖ Yaprağı ve kabukları yaraları bitiştirir. Kâbız/buruk elmanın özsuyu da yaraları bitiştirir.
❖ Sürekli elma yemek sinir ağrıları meydana getirir. Özellikle ilk baharda olan elmanın sinir ağrısı yapması daha fazladır.
❖ Kalbi güçlendirir, özellikle de güzel kokulu Şam elması ve yine kokuları güzel olan tatlı ve ekşi elmalar. Onu yiyen kimsede hararetten kaynaklanan gam/sıkıntı varsa ona çok faydalı olur.
❖ Zayıf olan mideyi güçlendirir. Buruk tadı olan elma da eğer midenin zayıflığı hararet ve rutubetten olursa faydalı olur.
❖ Eğer elma hamur için közlenirse iştahsızlığa faydalı olur. Elmanın seviki mideyi güçlendirir ve kusmayı engeller. Tatlı ve ekşi elma eğer midede galiz hılta rastlarsa dışkı ile onu vücuttan atar, eğer midede galiz hılt olmazsa mideyi habs
eder.
❖ Hamur içinde közlenmiş elma kurtlara ve dizanteriye faydalıdır. Dizanteriye en uygun olan elma tadı kekre ve buruk
olan elma ve o elmanın seviki olur, fakat bu sevik şekerle yapılır ve şekerin yumuşatması elmanın kekreliğine baskın olursa uygun olmaz.
❖ Olgunlaşmamış elmadan çok fazla humma (ateşlenme) oluşur, çünkü bu tür elma ham hılt üretir.
❖ Elma ve aynı şekilde elmanın yaprağı ve özsuyu zehirlere faydalıdır.
KAYNAK: İbn Sina, Şifalı Bitkiler ve Baharatlar (El-Kanun Fi’t-Tıb Kitabından), Muhammet Uysal, Endülüs Kitap, Elma Maddesi